ГРАБІЖНИЦЬКІ РОЗКОПКИ ДІДОВОЇ ХАТИ-1: ВИЇЗД АРХЕОЛОГІВ НА МІСТО ЗЛОЧИНУ

20 квітня робоча група фахівців НДЛ археології та домодерної історії та ННЛ археології та етнології у складі Олександра Смирнова, Леоніда Смирнова, Олександри Апуневич та Євгенія Рубченка відвідали і провели огляд городища Дідова хата – 1. Фахівці встановили масштаби руйнування пам’ятки «чорними археологами» та склали акт про порушення.

Археолог Олександр Смирнов на місці зруйнованої пам’ятки | Фото @zelinskyi_bg

Пам’ятка національного значення Дідова хата – 1 навесні 2021 року постраждала від системних грабіжницьких розкопок. На проблему звернули миколаївські активісти суспільної організації «Бузький Гард» та місцеві жителі.

Дідова хата – 1 після візиту “чорних археологів”|Фото @zelinskyi_bg

Історична довідка. Дідова хата-1 – історична пам’ятка розташована неподалік від села Мала Корениха на правому березі Бузького лиману. Пам’ятка, що складається з поселення і некрополя, функціонувала у 4 – 3 століттях до нашої ери. Поселення відносилось до хори давньогрецького полісу Ольвія. Вважається, що Дідова хата-1 – свідок навали македонських військ на чолі з Зопіріоном, полководцем Олександра Македонського, що відбулась у 331 році до нашої ери.

Подробиці див. у публікаціях: Свідок.info Укрінформ НикВести Відділ охорони культурної спадщини міста Миколаєва Новости N ТРК Нис-ТВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *